Logo firmy
Zamów konsultację +48 693 54 86 97
Niedokrwistość, anemia- zaburzenie związane z nieprawidłową morfologią krwi obwodowej, mające kilka kilka przyczyn. Wyrażone jest poprzez spadek ogólnej liczby krwinek czerwonych, zmniejszenie zawartości hemoglobiny w stosunku do przyjętych norm lub upośledzenie funkcji przenoszenia tlenu przez krwinki. Jedną z przyczyn występowania niedokrwistości jest niedobór w diecie lub zaburzenia przyswajania/ wchłaniania ważnego mikroskładnika, jakim jest żelazo. W przypadku wykrycia u pacjenta niedokrwistości z niedoboru żelaza, jedną z metod poprawy parametrów morfologii jest interwencja dietetyczna- wdrożenie zaleceń żywieniowych zwiększających podaż i przyswajanie Fe.

Produktami bogatymi w ten pierwiastek są zwłaszcza te, które zawierają naturalnie żelazo hemowe, czyli mięso i jego przetwory, zwłaszcza mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina), podroby (wątroba, nerki, serce), przetwory mięsne z krwią (kaszanka) lub podrobowe (pasztety, salceson). Ponadto, dobrym źródłem żelaza są także nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, cieciorka, fasola, groch), produkty zbożowe z pełnego przemiału (mąka typu 650 i wyższego, pieczywo żytnie, pszenne lub mieszane z takiej mąki, otręby i zarodki pszenne), kasze gruboziarniste, zwłaszcza jaglana i gryczana, żółtka jaj. Dodatkowo, dietę w niedokrwistości warto wzbogacić o warzywa liściaste (szpinak, szczaw, natka pietruszki, szczypior, boćwina), a także korzeń pietruszki, buraki ćwikłowe, brukselkę, orzechy, migdały i pestki, owoce i warzywa suszone.

Aby stymulować wchłanialność żelaza w przewodzie pokarmowym, należy zwiększyć spożycie produktów bogatych w witaminę C (owoce cytrusowe, czarna porzeczka, aronia, brokuły, papryka czerwona, chrzan), zwiększyć spożycie produktów bogatych w kwas foliowy (wymieniane wcześniej warzywa liściaste, brokuły, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, drożdże, pełne ziarna zbóż), natomiast zmniejszyć przyjmowanie produktów bogatych w wapń i cynk czy utrudniających wchłanianie Fe (mleko i jego przetwory, pestki słonecznika i dyni, czarna herbata). Dodatkowo, warto łączyć mięso z produktami roślinnymi, z uwagi na na lepszą wchłanialność żelaza przy takim połączeniu). W przypadku trudności z uzupełnieniem Fe tą drogą, konieczna będzie suplementacja preparatami aptecznymi- warto wybierać organiczne lub chelatowane formy żelaza.

Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika.

Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem