Logo firmy
Zamów konsultację +48 693 54 86 97

O mnie

Milena Anna Taranowicz- dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.

Absolwentka studiów wyższych na kierunkach- Dietetyka, w specjalności Dietetyka kliniczna oraz Biologia, ze specjalizacją z Diagnostyki laboratoryjnej. Ukończyłam także studia podyplomowe z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego, a także Psychologii Klinicznej. Posiadam przygotowanie psychologiczno- pedagogiczne do prowadzenia zajęć dydaktycznych.

Swoją przygodę z dietetyką rozpoczęłam od praktyk zawodowych i staży, m.in. w szpitalu, zarówno oddziałach dla dorosłych, jak i dla dzieci, sanatorium, stacji sanitarno- epidemiologicznej, hotelu spa, kuchni żywienia zbiorowego i innych. Następnie rozpoczęłam pracę w publicznym szpitalu o II stopniu referencyjności, a także w klinice prywatnej, zarówno w części szpitalnej, jak i prowadząc poradnię dietetyczną.

Moje obowiązki zawodowe w obu miejscach pracy obejmowały m.in. przygotowywanie dokumentacji z zakresu zgodności systemu żywienia z wymaganiami prawnymi- najpierw systemu HACCP, następnie ISO 22000, włącznie z reprezentowaniem placówek przed zewnętrznymi jednostkami audytorskimi oraz certyfikującymi (np. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, Centrum Monitorowania Jakości w służbie zdrowia, firmy certyfikujące systemy rodziny norm ISO). Oceniałam także dokumentację i pracę podmiotów zewnętrznych wykonujących usługę żywienia dla szpitali. Drugim filarem mojej działalności zawodowej było udzielanie konsultacji żywieniowych pacjentom, zarówno zbiorowych, jak i indywidualnych, na oddziałach oraz w poradni. Przygotowywałam także od podstaw dokumentację obejmującą np. zalecenia żywieniowe widoczne na wypisach ze szpitala czy wręczane pacjentom na oddziałach. Brałam także udział w tworzeniu treści do przetargów na usługę żywienia.

W poradni dietetycznej udzielałam konsultacji Pacjentom, tworzyłam plany żywieniowe i jadłospisy, prowadziłam terapie dietetyczne, dokonywałam pomiarów antropometrycznych. Posiadam doświadczenie w przygotowywaniu Pacjentów do zabiegów rękawowej resekcji żołądka, brałam udział w opracowywaniu części dietetycznej poradnika na ten temat.

Posiadam także doświadczenie z zakresu prowadzenia zajęć dydaktycznych z dietetyki/ żywienia człowieka, w szkołach ponadpodstawowych i policealnych oraz na uczelni wyższej. Brałam udział w konferencjach oraz wydarzeniach propagujących zdrowy styl życia jako prelegentka.

Uważam, iż moje rozległe doświadczenie, zwłaszcza wieloletniej pracy w szpitalu i ciągła chęć poszerzania wiedzy oraz zdobywania nowych kwalifikacji pozwalają mi pomagać Pacjentom nawet w skomplikowanych przypadkach, czasami kiedy inni rozkładają już ręce. W kontakcie z Pacjentem stawiam na dogłębne wytłumaczenie istoty problemu, a przy układaniu jadłospisów staram się uwzględniać życzenia Pacjenta wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Jednocześnie nie obiecuję złotych gór, lecz cierpliwie tłumaczę, iż trwałe i widoczne efekty wymagają pracy nad zmianą nawyków. Prywatnie jestem żoną i od niedawna mamą zakochaną w córeczce Helence. Uwielbiam psy i koty oraz wycieczki na łono natury.

Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika.

Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem