Logo firmy
Zamów konsultację +48 693 54 86 97
Refluks żołądkowo- przełykowy to uciążliwa dolegliwość, mająca wiele przyczyn. Wśród nich, znajduje się zakażenie potencjalnie rakotwórczą bakterią Helicobacter Pylori, szeroko rozpowszechnioną w środowisku. Z tego względu, w przypadku wystąpienia objawów takich jak zgaga, pieczenie w przełyku, niesmak w ustach, poranna chrypka czy uczucie rozpierania w żołądku/ klatce piersiowej, zwłaszcza po posiłkach, należy zgłosić się do lekarza celem dalszej diagnostyki. Można w ten sposób uratować sobie nawet życie.

Łagodzenie dolegliwości związanych z refluksem obejmuje kilka zmian w sposobie żywienia i zachowań okołoposiłkowych. Zaleca się spożywanie kilku (4- 6) niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia, niepopijanie płynów tuż przed, w trakcie czy po posiłku, aby nie rozcieńczać soku żołądkowego i nie utrudniać trawienia, ograniczyć spożycie soli, potrawy przyprawiać w sposób delikatny, ziołami, ograniczyć udział tłuszczu w diecie, wykluczyć lub znacząco ograniczyć alkohol. Ponadto, warto zmodyfikować swoje posiłki, aby unikać pokarmów nasilających dolegliwości.

Grube kasze (pęczak, prażona i nieprażona kasza gryczana), brązowy i nieoczyszczony ryż, pieczywo pełnoziarniste mieszane, żytnie, pumpernikiel, pieczywo chrupkie typu wasa, maca pełnoziarnista- działają drażniąco na żołądek, należy wybierać ich delikatniejsze odpowiedniki- pieczywo z jasnej mąki, niekwaśne i najlepiej lekko czerstwe. Przekąski takie jak chipsy, paluszki, krakersy, ciastka gotowe, ciasta na maśle, torty na kremach i bitej śmietanie, również podrażniają błonę śluzową żołądka, a tłuszcz w nich zawarty rozluźnia napięcie mięśni żołądka, ułatwiając wypychanie do przełyku treści pokarmowej. Konfitury i dżemy wysoko słodzone, kwaśne owoce- powodują dyskomfort w jamie brzusznej. Bób, fasola, groch, groszek zielony, kukurydza, brokuły, kalafior, rzodkiewka- mogą wywoływać wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów, a ogórki, papryka, cebula, czosnek i szczypior- podrażniają błonę śluzową żołądka i są ciężkostrawne. Owoce egzotyczne, cytrusy- zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, kawa naturalna, mocna herbata- wywołują nadkwaśność soku żołądkowego, napoje i soki owocowe, słodkie napoje gazowane słodzone cukrem mogą podrażniać przewód pokarmowy. Konserwy mięsne, tłuste rodzaje mięs, podroby, boczek, podgardle, pasztety, omasty, skwarki, słonina, tłuste wędliny, tłuste parówki, tłusty drób (kaczki, gęsi)- są ciężkostrawne, długo zalegają w żołądku. Podobnie jak gotowe półprodukty spożywcze, tj. gotowe dania w słoikach oraz chłodzone (np. pizza, lasagne, pierogi z mięsem itp.- często są mocno przyprawiane i zawierają substancje konserwujące. Alkohol wysokoprocentowy oraz czekolada i kakao- działają drażniąco na żołądek.

Zalecane są natomiast drobne kasze (manna, kuskus, kasza perłowa, jaglana), biały ryż, ziemniaki, jasny makaron, pieczywo jasne pszenne, graham, pieczywo czerstwe, pieczywo cukiernicze, sucharki rozmoczone np. w herbacie, produkty mleczne (ser biały półtłusty lub chudy, mleko 2%, sery żółte chude i półtłuste, maślanka, kefir, jogurt naturalny, mleko zsiadłe, serek wiejski), chude drobiowe niemielone wędliny, mięso chude (kurczak filet, udka i podudzia bez skóry, indyk udziec i pierś, filet, schab chudy, polędwica chuda, chude rodzaje wołowiny, królik), ryby chude, morskie i słodkowodne (ale bez skóry) oraz warzywa takie jak boćwina, cukinia, cykoria, drobne, nieostre w smaku kiełki warzyw, jarmuż, kapusta pekińska, sałata, młoda fasola szparagowa, koper, fenkuł, szparagi, karczochy, seler korzeniowy i naciowy, pietruszka, marchew surowa drobno tarta i gotowana.

Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika.

Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem