Prawidłowy sposób żywienia w każdej chorobie o podłożu zapalnym ma znaczenie dla ogólnego powodzenia terapii, zarówno w przypadku, kiedy chodzi o łagodzenie objawów choroby, wspieranie procesów regeneracyjnych w organizmie, jak i unikanie interakcji z lekami stosowanymi
w trakcie leczenia. Choroby stawów i tkanek otaczających stawy miewają różne przyczyny, mogą one być związane z nieprawidłową reakcją układu immunologicznego ( np. w przebiegu RZS lub SLE), powikłaniem po przebytej infekcji czy efektem zużycia związanego z wiekiem. W każdym z tych przypadków prawidłowo prowadzone postępowanie żywieniowe może wspomóc efekty leczenia.
Podczas ustalania diety skutecznej we wspieraniu terapii chorób stawów przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie, czy nasza masa ciała, którą aktualnie prezentujemy jest prawidłowa, czy może cierpimy na jej niedobór, nadwagę lub otyłość. Prostym sposobem na weryfikację jest obliczenie wskaźnika BMI, który powinien zawierać się w przedziale pomiędzy 18,5- 24,99 kg/m2. Jeśli którekolwiek z tych odchyleń u nas występuje, powinniśmy zacząć ustalanie diety od założenia prawidłowej wartości energetycznej, która pomoże nam zredukować namiar masy ciała lub nabrać kilogramów. Normalizacja masy ciała szczególnie istotne znaczenie ma u osób otyłych obciążone wieloma dodatkowymi kilogramami delikatne struktury stawów bolą na ogół mocniej, częściej zdarzają się także nawroty dolegliwości.
Jeżeli przyczyną dolegliwości jest choroba autoimmunologiczna, warto zastanowić się nad faktem występowania u nas nietolerancji pokarmowej. Badania pokazują, iż niektóre nietolerancje związane z konkretnym czynnikiem żywieniowym (np. gluten, białka mleka) mogą mieć związek z występowaniem bóli stawowych. W takim przypadku pomoże wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe i eliminacja z diety szkodliwego czynnika. Wyniki badań prowadzonych na świecie donoszą również o skuteczności diet wegetariańskich i wegańskich w leczeniu chorób zapalnych stawów.
Ogólne zalecenia żywieniowe w chorobach stawów nie odbiegają znacząco od podstawowych zasad prowadzenia zdrowej, zbilansowanej diety. Należy jadać kilka (4- 5) posiłków dziennie, o niewielkiej objętości, unikać produktów wysoko przetworzonych, pokarmów typu fastfood, wzbogacanych w znaczne ilości konserwantów i polepszaczy smaku. Należy jadać jak najwięcej produktów świeżych i surowych (owoce i warzywa), dbać o to, by dieta była kolorowa (barwniki roślinne mają właściwości przeciwzapalne) i kierować się zasadą jak najkrótszej drogi "od pola do stołu". Bardzo ważnym, acz często pomijanym aspektem zdrowej diety jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, szczególnie wody, co na pewno przełoży się na utrzymywanie należytego stanu nawilżenia organizmu, w tym powierzchni stawów.
W przypadku wątpliwości związanych z wyborem odpowiedniego modelu żywienia, który miałby wspomóc organizm w walce ze stanem zapalnym stawów, można poradzić się dietetyka, który pomoże dobrać odpowiednią dietę i rozwieje nasze wątpliwości w tym zakresie.
Zalecenia żywieniowe w chorobach zapalnych stawów
