Nieprawidłowe żywienie, niski stopień aktywności fizycznej (tzw. siedzący tryb życia) oraz nadwaga/ otyłość stanowią pierwotną przyczynę wielu chorób niezakaźnych, z powodu których znaczna część pacjentów musi być poddawana hospitalizacji. Do najczęściej występujących chorób, których rozwój ma związek z wyżej wymienionymi czynnikami zaliczyć można nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II, miażdżycę naczyń krwionośnych, osteoporozę i nowotwory złośliwe, czyli choroby cywilizacyjne. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tych chorób u nas możemy zrobić wiele. Przede wszystkim postawić na aktywny tryb życia, co wcale nie oznacza wyczynowego uprawiania sportu. Regularne marsze i spacery, jazda na rowerze, pływanie i gimnastyka na świeżym powietrzu, przy odpowiednim sposobie żywienia pomogą nam zachować zdrowie na długie lata.
Jednak co należy rozumieć przez „zdrowe odżywianie”? Przede wszystkim spożywanie kilku (4-5) niewielkich posiłków dziennie, których podstawą są warzywa oraz zboża z pełnego przemiału. Najbardziej uproszczonych, ale wartościowych informacji co do ilości i składu naszych posiłków dostarczy nam tzw. piramida żywieniowa, opracowana przez IŻŻ w Warszawie. Wynika z niej, iż podstawą zdrowej diety powinny być warzywa (więcej) i owoce (mniej), węglowodany złożone, nabiał, dobrej jakości mięso i wędliny, a na końcu tłuszcze, głównie roślinne. Ograniczeniu powinny ulec słodycze, tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek, masło oraz tłusta śmietana i tłuste mleko), pieczywo z białej mąki, słodkie napoje gazowane i żywność wysoko przetworzona. Należy także wystrzegać się nadmiernego dosalania potraw. Oprócz tego warto pamiętać o spożywaniu urozmaiconych i kolorowych posiłków, czerpiąc spośród wszystkich grup produktów spożywczych, a także o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów na dobę (w zależności od masy ciała i temperatury otoczenia). Przy takim postępowaniu możemy być pewni, iż znacząco obniżamy ryzyko wystąpienia u nas chorób żywieniowozależnych.
Krótko o zdrowym stylu życia
