Logo firmy
Zamów konsultację +48 693 54 86 97
Nadwagą nazywamy nadmierną ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, o czym świadczy tzw. Body Mass Index- wskaźnik masy ciała, zwany potocznie BMI. Jeżeli mamy nadwagę, to nasz parametr BMI, czyli stosunek masy ciała do kwadratu wysokości ciała wynosi od 25 do 29,99 kg/m2, a obwód talii przekracza 80 cm u kobiet i 94 cm u mężczyzn.

Nadwaga sama w sobie nie stanowi zagrożenia życia, ale powoduje obniżenie samopoczucia i brak akceptacji własnego wyglądu, może pośrednio wpływać na zaburzenia narządu ruchu (bóle nadmiernie obciążonych stawów, kręgosłupa) i upośledzenie pracy wielu innych narządów (na skutek ich otłuszczenia).

Aby zredukować nadmierną masę ciała, wystarczy zmienić niektóre nawyki żywieniowe i zwiększyć poziom aktywności fizycznej. Przestrzegając odpowiednich zaleceń szybko można zauważyć efekty, a dzięki kontrolowaniu ilości i jakości spożywanych pokarmów oraz niezapominaniu o ćwiczeniach fizycznych można zapobiec ponownemu przyrastaniu masy ciała (tzw. efekt jo-jo).

Ogólne zasady żywienia dla osób, które chcą pozbyć się nadwagi kształtują się następująco:
  • spożywaj 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, nie podjadaj między posiłkami, nie zapominaj nigdy o śniadaniu, wypijaj co najmniej 2 l niesłodzonych płynów dziennie, do każdego posiłku spożywaj warzywa, codziennie spożywaj produkty mleczne, zawierające łatwo przyswajalny wapń i pełnowartościowe białko, zrezygnuj z wysoko przetworzonych, zwłaszcza dosładzanych i tłustych produktów żywnościowych, wprowadź do swojej diety korzystne zamienniki:
  • pieczywo z białej mąki zamień na pieczywo pełnoziarniste, z mąki razowej lub żytniej, pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe,
  • do smarowania pieczywa używaj dobrej kubkowej margaryny lub twarożku homogenizowanego naturalnego, pieczywo smaruj cienką warstwą; jeżeli masz zły profil lipidowy, zrezygnuj z masła,
  • wybieraj chudy nabiał, nie dosmaczany (jogurty naturalne, kefir, maślankę, twaróg chudy lub półtłusty, sery żółte niskotłuszczowe), zrezygnuj z serków topionych i serów pleśniowych; jogurty owocowe lub koktajle sporządzaj z jogurtu/kefiru naturalnego i owoców,
  • tłuste mleko zamień na mleko 1,5 %, śmietankę do kawy na chude mleko, śmietanę kwaśną na jogurt typu greckiego (3 % tłuszczu),
  • wybieraj chude wędliny- polędwicę drobiową i sopocką, schab pieczony, pierś z kurczaka lub indyka, wędliny surowe dojrzewające lub podsuszane; zrezygnuj z pasztetów, konserw, parówek, kiełbas, mielonek,
  • zamień tłuste wędliny na tłuste ryby, zwłaszcza morskie, wybieraj dorsza, łososia, śledzia, makrelę, zarówno wędzone na zimno i na ciepło, pieczone, gotowane na parze jak i przetwory rybne,
  • jeżeli jesz obiady dwudaniowe, zadbaj, by jedno z dań zawsze było lżejsze, mniej kaloryczne,
  • wybieraj chude gatunki mięs- drób bez skóry (zwłaszcza piersi), polędwicę lub schab wieprzowy, wołowinę, cielęcinę,
  • jako dodatek do obiadu stosuj ziemniaki, grube kasze, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż. ogranicz kluski, kopytka, pierogi, pyzy,
  • zrezygnuj ze smażenia w głębokim tłuszczu, stosuj w zamian pieczenie i opiekanie potraw na ruszcie, do przygotowywania potraw zużywaj niewielkie ilości tłuszczu, wybieraj tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron do pieczenia, gotowania, smażenia; oliwę z oliwek, olej lniany i inne oleje do sałatek), zrezygnuj ze smalcu i słoniny,
  • staraj się nie dosalać potraw, zrezygnuj z białego cukru.
  • miód spożywaj okazjonalnie.
  • zrezygnuj z mocnego alkoholu (wódka, koniak, likiery) i piwa.
  • przyprawiaj potrawy świeżymi i suszonymi ziołami, które wspomagają trawienie.


Powodzenia!

Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika.

Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem